Tuesday, June 20, 2006

suunnasta

taustaa:

Vadelmayhdistyksen nykyisten toimitilojen päällä on leijunut jatkuva uhka, että vuokrasopimuksemme irtisanotaan, koska taloon on suunniteltu tehtävän suuria saneerauksia; vuokranantajamme tarkoituksena on muuttaa rakennus kokonaan asuintaloksi, jolloin asuttamamme kellaritila muutettaisiin parkkihalliksi. Tilojen menetys olisi erittäin kova isku Vadelmalle, jonka jäseniä hyödyttävän toiminnan on hyvin pitkälti mahdollistanut juuri tilojen olemassaolo ja niiden edullinen vuokra.

Vaikka em. uhka on ollut tiedossa jo (2005) alusta alkaen, tartuimme päättäväisinä tilojen kunnostamiseen ja vadelmatoiminnan käynnistämiseen. Johtoajatuksena oli, että kun saamme monipuolisen kulttuuritoimintamme tiloissa käyntiin, se pitäisi periaatteessa olla helppoa siirtää sellaisenaan mahdollisiin uusiin tiloihin, ja että hyvin dokumentoituna käynnistetyn toiminnan monipuolisuus auttaisi avustusten ja tuen saamisessa uusiin, aivan varmasti tyyriimpiin tiloihin muutettaessa.

Tasan vuosi sitten rakensimme talkoovoimin treenikämpät, työ- ja sosiaalitilat Vadelman Lönnrotinkadun tiloihin. Tilat avattiin taiteiden yönä 2005, minkä jälkeen toiminta on hiljalleen monipuolistunut - tosin mm. laajempien mediasuunnitelmien ja joidenkin radikaalien ideoiden jäädessä toistaiseksi vielä odottamaan hyllylle.

Vadelmatilojen spontaani kunnostaminen (tavaroiden järjestely järkevämmin ja yleissiivous) 17.6.06 kesäfestareitamme varten - Siperian traagisesti yllättäen palettua maan tasalle - oli pitkästä aikaa iso askel monimuotoisemman yhdistystoiminnan hyväksi.
Pyörät tuntuvat pyörivän taas ja ajatuksille on tilaa.

Tästä pääsenkin itse asiaan eli nykyisten tilojemme mahdollisimman monipuoliseen ja mielekkääseen käyttöön.

Tähän mennessä vadelmatilojen toiminta on ollut seuraavanlaista:

a) työtilakäyttö; taiteilijoiden henkilökohtaiset työtilat
b) treenistoiminta; bändien jakamat kolme treenikämppää
c) kokoustoiminta; jäsen-, työryhmä- ja hallituskokoukset
d) kerhotoiminta; leffakerho ja kirjoituspiiri
e) yleinen sosiaalinen toiminta; keittiö, netti ja oleskelutilat
f) keikka- ja biletoiminta; yleisötapahtumat vadelmatiloissa

Nämä muodot ovat toimineet kukin aika itsenäisesti omana alueenaan. Monille jäsenille Vadelma yhdistyksenä määrittyy pitkälti näiden toimintojen suhteissa ja niiden kautta, esim. mitä enemmän tiloissa on sosiaalista hengailua, sitä enemmän Vadelma on sosiaalisen hengailun yhdistys.
Koen itse nyt tarpeelliseksi priorisoida vadelman toimintoja ns. ideaalin toiminnan kautta ja samalla yrittää määrittää tilojemme käyttöä uusiksi.

tavoitteet:

Vadelman toiminnan päämäärät on määritelty säännöissämme:
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää taiteiden ja elävän musiikin harrastusta kotipaikkakunnalla sekä koota taiteiden ja musiikin harrastajia yhteiseen toimintaan.

Tämä suhteellisen ympäripyöreä määritelmä pitää sisällään kunnianhimoisemman ajatuksen musiikillis-taiteellisten (yhteiskunnallisesti aktiivisten) ilmaisukanavien aukaisemisesta ja oman progressiivisen luovan verkoston luomisesta.

1) Vadelma Media

Vadelman tulee tarjota kanava, joka kiinnostaa luovia ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua tai saa luovuuttaan julki nykyisten kanavien kautta. Tämä koskee erityisesti audiovisuaalista tuotantoa (tv), mutta myös äänituotantoa (radio) sekä kuva- ja sanataidetta (lehti). Tätä kautta, avaamalla kyseiset mediakanavat, Vadelmalla on mahdollisuus kasvaa itsenäiseksi ja omaleimaiseksi tekijäksi kulttuurikentälle.

Vadelman tulee tällöin tarjota jäsenilleen mahdollisuus (vadelman hengen mukaiseen) luovaan työhön ja osallisuuteen uusien kanavien sisältöjen tekemiseen.
Tämä edellyttää, että hommaamme vadelmatiloihin hyvän mediastudion, jossa on jäsenten käytettävissä olevat video- ja ääniedityksiköt sekä lainattavissa olevat digitaaliset video- ja stillkamerat sekä äänityslaitteet.

Suunnitelmat digitv:n, webradion ja lehden osalta ovat jo pitkällä. Ainoa todellinen ongelma on Vadelman teknisten resurssien puute. Vadelman on pyrittävä määrätietoisesti tuotantolaitteiston suhteen omavaraisuuteen.

2) elävä kulttuuritoiminta

Vadelmatilojen erinomainen sijainti Helsingin keskustassa ja soveltuvuus jopa yli sadan hengen tilaisuuksiin on herättänyt uusia ideoita, jotka määrittäisivät nykyistä selkeämmäksi Vadelman kulttuuritoimijaroolia.
Eli jospa satunnaisten bileiden sijaan Vadelmatiloissa järjestettäisiinkin säännöllisiä, yleisölle avoimia tapahtumia, joiden yhteydessä olisi elokuva- tai teatteriesitys, elävän musiikin esitys, kulttuurikahvila, taidenäyttely - ja vaikkapa kirpputori. Kyseinen toiminta saisi varmasti hyvää vastakaikua Helsingin kulttuuriväessä ja lisäksi siitä voisi saada pientä lisätuloa muun yhdistystoiminnan rahoittamiseen.

Myöskin on kyselty vadelmatilojen vuokraamista ulkopuolisten järjestäjien konserttien - lähinnä kokeellisen ja muun vastaavan marginaalimusiikin - järjestämiseen. Tila on todettu toimivaksi ja nyt Siperian ja Vuoritalon kadottua Helsingin alakulttuurikentältä, Vadelma olisi mielestäni velvoitettu ainakin harkitsemaan kyseisen elävän kulttuurimuodon tukemista tilojen tarjoamisen muodossa. Tietenkin asiasta täytyy tehdä jäsenten kanssa päätös yhdessä.

Uskon että nämä muutokset veisivät Vadelmaa selkeämpään suuntaan.
Varmaankin jotkut jäsenet vastustavat Vadelman ovien avaamista yleisölle ja sulkeituneisuuden kääntämistä avoimuudeksi; omasta mielestäni avoimuus on Vadelmalle elintärkeää.

Saturday, June 10, 2006

päivitystä

Olen pahoillani siitä, että tähän vadelma-päiväkirjaani on tullut iso aukko; en ole saanut kirjattua ylös kaikkea sitä mitä olisin halunnut. Yksi syy tähän on, että Vadelmalla on tapahtunut kevään kuluessa negatiivisia ja positiivisia asioita, ja yhdessä ne ovat sähkövarauksen omaisesti kumonneet tarpeen tuoda niitä julki.
Negatiivisten asioiden esiintuonti veisi pohjaa kaikelta siltä hyvältä, mitä Vatussa tapahtuu ja samoin pelkästään hyvistä asioista puhuminen tuntuisi jotenkin väärältä - eikä molempien puolien samanaikaiseen käsittelyyn ole riittänyt kyky eikä energia. Mutta se selityksistä. Palaan kyllä noihinkin asioihin vielä.

Vadelman kesä käynnistyi toukokuussa mahtavasti Alppipuiston Vadelma kukkii -tapahtumalla, joka osoitti että Vadelma pystyy järjestämään itse asiassa aika pahuksen helposti omia tapahtumia. PA saatiin ilmaiseksi lainaan Feenix/Kontupisteestä ja aggregaatti vuokrattiin kaupungin rakennusvirastolta (20e/pv). Maalausseinä kasattiin kierrätyspahvista ja koko henkilöstö ja esiintyjät olivat mukana ilmaiseksi.

Tuosta inspiroituneena pantiin sitten töpinäksi Vadelman ensimmäisten kesäfestarien organisoinnin kanssa. Varattiin Siperia, Helsingin ainoa(?) vallattu talo, ja buukattiin iso lauma esiintyjiä, bändejä, elektroa, videoa... kaikki tulevat esiintymään ilmaiseksi.
Nyt festareihin on viikko aikaa ja vähän jännittää, saadaanko sana leviämään kulovalkean lailla. Ensimmäiset flaikut ja julkat saatiin vasta eilen jakoon ja tuntuu, ettei juuri kukaan Vadelmastakaan (ainakaan pienen organisaatioringin ulkopuolelta) ole vielä ehtinyt tajuta, että viikon kuluttua on festarit...

Kesän toinen kohokohta on Faces-festivaalit heinäkuun lopussa, jossa Vadelma on ensimmäistä kertaa mukana (tosin tuntuu että festareiden hengessä olemme olleet mukana jo alusta saakka!). Osallistumme festareiden taidenäyttelyyn kollektiivisella videoteoksella ja yhteismaalausseinällä. Lisäksi Random Doctors
on festareilla ilmeisesti tekemässä iltavisuaaleja.

Elo-syyskuun taitteessa on sitten luvassa kaksi isoa ja erilaista Vadelma-tapahtumaa.
Elokuun viimeisenä päivänä on Vadelmaklubi Libertéssä, johon näillä näkymin on tulossa esiintymään ainakin Montevideo.
Syyskuun toinen päivä aloitamme jälleen uuden Vadelma-perinteen: järjestämme kotoisat mutta arvokkaat taide-illallis-kutsut Veinin myllyllä Vantaalla. Paikka on idyllinen puutalo, jossa on ulkona lava joen varressa. Ohjelmassa tullee olemaan mm. Vadelma-viisujen finaali - sävellyskilpailu, jonka parhaimmiston solistit esittävät Vadelma-yhtyeen ja jousiorkesterin kera yleisölle, joka äänestää parhaimman sävelmän palkittavaksi. Classy!